Comencem des d’on som ara

La setmana passada us compartíem la nostra experiència amb els voluntaris de WorkAway com a preliminar al Projecte Abroad que està agafant forma.
La motivació per desenvolupar aquest projecte, recau però en una base amb la qual començarem i anirem compartint els primers divendres de l’any.

Aquesta base és un grapat de metodologies d’aprenentatge alternatives: educació lliure, activa, respectuosa, montessori (ja amb minúscula per usar-lo d’adjectiu), waldorf i moltes més.
Quan buscàvem perfils pel WorkAway per portar voluntaris a les colònies d’anglès, la paraula HomeSchooling al text d’en Max ens va encendre una nova llumeta 🙂

Coneixeu Yo nunca fui a la escuela ? És un llibre d’André Stern, un noi, ara pare i qui viu diverses professions a la vegada, explica la seva experiència de vida de mai no haver trepitjat una escola.

És possible! És possible i els resultats ens obren portes per veure i conèixer una educació que motivi als infants i joves a aprendre (els qui no ho estan o s’han desmotivat amb les classes, és clar 😉 ). La varietat ja hem vist, només començar, que està present. I és lògic: l’educació finlandesa ha guanyat força terreny a les pàgines sobre educació perquè combaten el fracàs escolar donant llibertats als alumnes que aquí, fa uns anys, ni es plantejaven (llibertat per parlar a classe, per moure’s entre taules, entre classe i classe fer una pausa de 15 minuts, fer servir el material quan el necessiten i sense haver de demanar permís…) i són fets que semblen petits però que tenen gran repercussió.

Per altra banda, ells no potencien tant un gran nombre de sortides a l’exterior per clima fred que tenen; aquí, en canvi, aquesta idea probablement no s’adoptaria.

Summerhill també obre un món a part: una escola que deixa llibertat gairebé absoluta als alumnes i que crea un ambient de felicitat i respecte entre tots els qui hi van. És un llibre recomanat per pares, mares, tiets, professores, cuiners, pintores… Per a absolutament tothom qui vulgui veure com creix un infant o com s’adapta un jove en un ambient lliure de judicis i obligacions.

Les noves generacions tenim i tenen la gran sort de veure, i potser viure, algunes d’aquestes alternatives i nosaltres les volem conèixer en persona.
Els llibres ens encanten (estem oberts a recomanacions!) però estem segurs que viure-ho de primerà mà, serà tota una experiència.

Així que, xafardejant per la xarxa, he llegit aquest article de De mi casa al mundo:
http://www.demicasaalmundo.com/2015/03/40-escuelas-publicas-pedagogias-alternativas-espana.html
Interessant de llegir i més encara de veure la llista d’escoles que ha fet.

Portes obertes, llestos… ja!

Comments 1

  1. Pingback: Com no parar quiets i seguir en peu | Les branques d'Els Olivers

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *